Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Монтесори за бебета – как да подредим детската стая?

Монтесори за бебета – как да подредим детската стая?

Монтесори за бебета: всичко важно, което трябва да знаете

Прилагането на метода Монтесори започва още с раждането на детето. Възпитанието е обвързано и със заобикалящия свят. За да започнете да прилагате метода Монтесори, започнете с подготовка на детската стая - най-важното място за вашето дете.

Етап 1: Подгответе детската стая по метода Монтесори

Разделете пространството в детската стая на зони" /кътове или места/ за спане, за игра, за преповиване, тоалет и хигиена и за хранене/кърмене.

Какво означава да подготвите стаята на вашето дете? Да изберете подходящи цветове за мебелите, тяхната подредба в хармония, за да расте детето ви спокойно, здраво и щастливо.

Кът за сън : В зоната за сън поставете детско легло, което не е високо, защото по този начин ще му дадете по-добра перспектива на средата, осигурявайки му независимост.

 Помислете какво вижда детето Ви, когато се събужда? Хубаво ли ще Ви е, когато Вие се събуждате, да виждате само част от стената? Добре е детето да има видимост към цялата стая и към интересни неща, които открива то щом отвори очи. Например, висулка над леглото, картина на стената или шарени пердета.

 С растежа идват и грижите за себе си. Нужно е и гардеробът да бъде с размера на детето, за да бъде самостоятелно от рано. Поставете например ниска закачалка или малко столче, където детето само може да си закачва дрехите, или да се преобува.

Кът за игри и занимания: В къта за игри подберете образователни играчки, отговарящи на възрастта на детето. Нека  бъдат подредени на ниски етажерки, за да може то да достига до тях, когато пожелае. След годинката детето прохожда и за него светът става все по-интересен. Щом си „купи крачета“, вашето мъниче ще иска да пипне навсякъде, затова – не го лишавайте от това удоволствие.

 Кът за кърмене или хранене от шише: Това може да бъде удобен за Вас стол, където Вие и детето Ви да се чувствате спокойно. Зад стола можете да сложите картина или рафтче с книги и други интересни предмети, които детето да може да гледа, докато се храни.

 Kът за приповиване, тоалет и хигиена: Можете да използвате дървен скрин с удобна височина и чекмеджета, където да прибирате вещите на Вашето бебе. Постелете върху скрина пелена, мушама или подложка за приповиване. Не оставяйте детето без надзор, особено, когато то е върху скрина.

Етап 2: Избор на подходящи образователни играчки

 Когато започнете да подреждате детската стая с образователни играчки, помнете, че не искате тя да е претрупана. Важно е детето ви да има избор с какво да играе, но не прекалено голям, за да не се обърка. Средно между 6 и 12 играчки са достатъчни. Освен това се препоръчва всяка седмица да бъдат подменяни. Какво имаме предвид? Криете едните и поставяте другите – по този начин те не омръзват и детето им обръща достатъчно внимание.

Ето няколко предложения за образователни играчки Монтесори за бебета, които може да използвате:

·         За най-ранна възраст , след 4-5 месеца, когато детето самостоятелно започне да държи предмет в ръка, добре е да се предлагат на децата различни дървени дрънкалки. При занимания с тях освен, че детето започва да постига координация между очите и ръцете си. То започва да осъзнава, че различните форми и предмети на форми също изглеждат различно. Тренира захвата на ръцете си. Детето започва да свързва движението на ръката си със съответния шум на различната дрънкалка. Имаме Бебешки комплект с дрънкалки - 6 броя, който е подходящ в този случай.

·         След 6-7-ми месец, когато детето започне да стои седнало, можем да му предложим занимания с дървени кутии с отвор и предмет, който то да пъха вътре. Най-добре е да се започне с кутия с кръгъл отвор и топче. Имаме такива кутии: с топче, с жетони, с паралелепипед и с призма.

 ·         Около годината може да се покаже на детето заниманията за нанизване. Най-напред нанизване на дискове върху вертикална ос, а след това и върху хоризонтална такава.

·         За малко по-големи деца, можем да представим пъзелите с животни. Пъзел с птица, петел или риба са много цветни и интересни за децата.

·         Също така могат да се сложат дървените цилиндри, розова кула, биномен/триномен куб и тн.

 

За още актуални предложения – доверете се на Smart Baby – най-доброто място за атрактивни образователни детски играчки от естествени материали.

 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се