Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Монтесори занимания с геометрични фигури

Монтесори занимания с геометрични фигури

За да се запознае вашето дете с геометрията, направете плавно въведение с помощта на монтесори торбичката с геометрични фигури. Занимания с подобни образователни играчки учат децата по забавен и лесен начин на геометричните фигури, техните форми и основни им  характеристики. Освен това детето се подготвя за писането, тренирайки сетивността на пръстите и ръката и концентрацията.

Какво съдържа комплекта?

Играчката представлява торбичка, в която има различни геометрични фигури, изработени от дърво. Сред тях са куб, паралелепипед, конус, сфера, цилиндър и други.

Въведение в заниманията с образователни играчки геометрични фигури

Стъпка едно – запознаване с фигурите

Поканете детето на занимания с геометрични фигурки. Първо, нека да извади от торбичката всички фигурки и да ги постави на масата пред себе си. Започнете с една от по-простите форми, например сферата. Отделете я от другите. Дайте я на детето и го накарайте да усети твърдостта ѝ, да проследи формата ѝ като плъзне ръце около нея. Може първо вие да демонстрирате всичко казано, а след това да му дадете с цел да повтори.

След като се запознае със сферата, постепенно се запознава с останалите фигури по същия начин. Първоначално не е препоръчително да му представяте всички фигури наведнъж. Изберете 3-4, с които да работи в първия ден, а всеки следващ увеличавайте бройката.

Стъпка 2 – познаване на геометричните фигури

След като сте представили пред детето 3-4 или всичките фигури, то е изследвало техните характеристики и форми, нека ги върне обратно в торбата. Размесете ги хубаво. След това подайте торбата на детето, за да бръкне вътре. След като хване дадена фигура, без да я изважда и  гледа, нека да ви каже какво е открило като изследва формата и отделните характеристики. След това изважда фигурката и проверява дали е отговорило правилно.

Процедурата се повтаря с всички фигурки от торбичката. Целта на заниманието е подготовка за света на геометрията, опознаване на фигурите и техните индивидуални характеристики, както и развиване на концентрация и сетивността на ръката. Подобни занимания помагат и за упражняване на паметта.

За ефективна игра и детайлно познаване на всички геометрични фигури от комплекта образователни играчки следва детето да се е занимавало с тях поне няколко дни.

Заниманията са подходящи за деца на възраст над 3 години и половина.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се