Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Детски приключения в кухнята - приготвяне на великденски козунаци!

Детски приключения в кухнята - приготвяне на великденски козунаци!

Празниците са най-хубавата част от годината, защото тогава имаме възможност да прекараме повече време с децата. А какво по-хубаво от това заедно да майсторим чудеса в кухнята! Предвид предстоящия празник Великден, може да ангажирате децата си да бъдат Ваш помощник при приготвянето на меки и вкусни домашни  великденски козунаци. Повярвайте – за тях ще е истинско забавление и удоволствие. Но за да бъде увенчана Вашата дейност с успех, преди всичко имайте предвид следните неща:

  1. Предварително запознайте децата с рецептата и това какво ще правите.
  2. Заедно с децата напазарувайте необходимите продукти.
  3. По време на приготвянето всеки трябва да има ясна задача, която да отговаря на възрастта и уменията му.
  4. Не се карайте, дори да сбъркат. Бъдете насърчителни и усмихнати, защото така ги учите да не се отказват.
  5. Ако имате само едно дете, може да впрегнете и таткото да помага. Няма нищо по-хубаво от задружните усилия в кухнята.
  6. Запомнете, че целта на заниманието е не само приготвянето на вкусен домашен козунак, но и възпитаване на различни ценности във Вашето дете. Не на последно място може да превърнете подобна дейност в традиция по празниците. Така ще възпитате у детето си отговорност и предаване на традицията.

А сега е време да изберем подходяща рецепта, с която бързо и лесно ще приготвим вкусните козунаци в домашни условия.

Лесна рецепта за приготвяне на козунак, която да опитате с Вашите деца

Необходими продукти:

  • 700 грама брашно
  • 20 грама жива или 8 грама суха мая
  • 100 грама масло
  • 2 големи яйца
  • 160 грама кафява захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 250 мл прясно мляко

Ако желаете, можете да добавите стафиди, парченца шоколад или орехи. Използвайте пудра захар за наръсване, тъй като е по-сладка.

Начин на приготвяне на вкусните великденски козунаци:

Затоплете млякото предварително. Нека е топло, но не и завряло. Към него се добавя маята, бърка се добре, докато се получи хомогенна смес. Към нея се добавят 130 грама брашно и се бърка. Получената консистенция се оставя на топло за 30-тина минути. Препоръчително е да я завиете с кърпа, за да се затопли по-бързо.

<Докато чакате, време е да разтопите маслото и да смесите разбитите яйца, заедно с ванилията и захарта. Бъркайте добре, за да може захарта да се разтопи, а от яйцата да се появят малки балончета. Накрая се добавя разтопеното масло и пак се бърка активно.

Най-трудната част от рецептата е месенето. Ако сте екип, ще се справите успешно. Пресейте брашното на голяма купчина. Направете дупка по средата като кладенче. Там изсипете сместа с маята (първата), след това тази с яйцата и маслото. Ако решите да слагате орехи, стафиди и шоколад, сега е моментът. След като всичко това се обърка добре, време е за месенето. Готовото тесто е еластично и лесно се отделя. Месенето е подходящ момент да включите децата, тъй като колкото повече се меси тестото, толкова по-пухкаво ще бъде козуначето. Нека мачкат на воля.

След като тестото е готово, преместете го в чист съд, покрийте го с кърпа и нека стои около 2 часа. После намазвате тавичката, в която ще го печете с олио, поставяйте хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете тестото вътре като го разстелете леко в тавичката. Имайте предвид, че ще заеме повече от половината тава, тъй като при печене се надига. Времето за печене е около 50-60 мин.

След като е готово, време е за украса – поръсете с цветни захарни пръчици, пудра захар или фигурки. Оставете тази задача на децата, те много се радват.

Пожелаваме Ви вкусни моменти с цялото семейство. А за да запазите вдъхновението на малките, поръчайте им детска дървена кухня. С подобни играчки от дърво забавленията ще бъдат ежедневие, а с времето сами ще предлагат помощта си в кухнята.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се