Козметика

Безплатна доставка
до автомат на Box Now,
до офис на Еконт и Спиди
над 120 лв.

Кои са любимите играчки на различните поколения?

Кои са любимите играчки на различните поколения?

Семейната идилия, такава, каквато в показват в романтичните филми, неизменно включва огромен хол, в който щастливо дете бута дървено влакче с релси по пода, а красиви, влюбени родители се наслаждават в близост на кафе, горещ шоколад или чаша вино…

Тази картина се е превърнала в клише заради емоцията, с която е заредена – чисто щастие, част от което са и онези играчки-евъргрийни, чиято роля не се изчерпва с това детето да покротува в Коледната (например) утрин. 

Различните поколения имат не толкова различно детство – въпреки увеличаването на разнообразието от стоки и технологичния напредък, съвременните деца се увличат от играчки, които са радвали и родителите им.

Порцеланови и парцалени кукли, дървени влакчета и кубчета – с тези играчки с удоволствие се занимават не само деца, но и възрастни, припомнящи си с умиление своите собствени безгрижни години. Затова и те са не просто предмети, а обединители, носители на именно тази топлота, която виждаме във филмите и за която тайничко (или не толкова) си мечтаем. 

Извън романтиката, играчките от този тип развиват и редица умения на децата.

Дървените влакчета с релси обикновено съдържат множество елементи – това означава, че, преди да играят с тях, децата ще трябва (сами или с помощта на родителите си) да ги сглобят. Този процес подпомага развитието на фината моторика, креативността, правилното ориентиране в пространството, но, едновременно с това, е и сам по себе си игра. 

Кубчетата, макар и съвсем прости като форма и без да изискват сглобяване, могат да се превърнат в основа за множество фигури и конструкции, където отново моториката и въображението имат своите ключови места.

Момичетата пък с удоволствие възприемат ролята на “майка” и включват куклите в различни ролеви игри.

На пръв поглед обикновените конструкции са изключително устойчиви във времето.

Напълно възможно е куклите да преминат в ръцете от майка на дъщеря, а бащата да помогне на сина си да сглоби същото дървено влакче с релси, което той самият е получил като ценен подарък и пазил в годините. Естествените материали, от които тези играчки се изработват – платовете и дървесината – се запазват без проблеми, превръщат се в носители на емоциите на повече от едно поколение, учат децата на повече от едно семейство на ключови умения.

Играчките са не просто вещи – те подпомагат както когнитивното, така и емоционалното развитие, могат да бъдат заредени със спомени и обич, да се превърнат в символ на самото семейство. 


Актуално от блога
За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.
Завъртете колелото и зарадвайте детето си за 1 юни с артикули от магазина ни
Въведете имейла си и тествайте късмета си.
Играйте за 4 различни бонуса за пазаруване.
Искам да получа бонус