Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Кои са любимите играчки на различните поколения?

Кои са любимите играчки на различните поколения?

Семейната идилия, такава, каквато в показват в романтичните филми, неизменно включва огромен хол, в който щастливо дете бута дървено влакче с релси по пода, а красиви, влюбени родители се наслаждават в близост на кафе, горещ шоколад или чаша вино…

Тази картина се е превърнала в клише заради емоцията, с която е заредена – чисто щастие, част от което са и онези играчки-евъргрийни, чиято роля не се изчерпва с това детето да покротува в Коледната (например) утрин. 

Различните поколения имат не толкова различно детство – въпреки увеличаването на разнообразието от стоки и технологичния напредък, съвременните деца се увличат от играчки, които са радвали и родителите им.

Порцеланови и парцалени кукли, дървени влакчета и кубчета – с тези играчки с удоволствие се занимават не само деца, но и възрастни, припомнящи си с умиление своите собствени безгрижни години. Затова и те са не просто предмети, а обединители, носители на именно тази топлота, която виждаме във филмите и за която тайничко (или не толкова) си мечтаем. 

Извън романтиката, играчките от този тип развиват и редица умения на децата.

Дървените влакчета с релси обикновено съдържат множество елементи – това означава, че, преди да играят с тях, децата ще трябва (сами или с помощта на родителите си) да ги сглобят. Този процес подпомага развитието на фината моторика, креативността, правилното ориентиране в пространството, но, едновременно с това, е и сам по себе си игра. 

Кубчетата, макар и съвсем прости като форма и без да изискват сглобяване, могат да се превърнат в основа за множество фигури и конструкции, където отново моториката и въображението имат своите ключови места.

Момичетата пък с удоволствие възприемат ролята на “майка” и включват куклите в различни ролеви игри.

На пръв поглед обикновените конструкции са изключително устойчиви във времето.

Напълно възможно е куклите да преминат в ръцете от майка на дъщеря, а бащата да помогне на сина си да сглоби същото дървено влакче с релси, което той самият е получил като ценен подарък и пазил в годините. Естествените материали, от които тези играчки се изработват – платовете и дървесината – се запазват без проблеми, превръщат се в носители на емоциите на повече от едно поколение, учат децата на повече от едно семейство на ключови умения.

Играчките са не просто вещи – те подпомагат както когнитивното, така и емоционалното развитие, могат да бъдат заредени със спомени и обич, да се превърнат в символ на самото семейство. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се