Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Кафявата стълба на Монтесори и ползите от заниманията с нея

Кафявата стълба на Монтесори и ползите от заниманията с нея

Какво представлява кафявата дървена стълба на Монтесори?

Комплектът е съставен от 10 кафяви дървени паралелепипеда с една и съща дължина (20 см), но с различна височина. Най-малкият паралелепипед е с височина на страната 1 см, а най-големият – с 10 см. Разликата във височините на 2 последователни паралелепипеда е 1 см.

Целта на заниманията е детето да открива разликата в размерите на едни и същи геометрични фигурки. Допълнителни умения, които се тренират при подредбата, са свързани с фината моторика на пръстчетата и ръцете, както и способността за хващане на различни по големина предмети.

Презентация на кафявата стълба на Монтесори

За да започнете презентацията на кафявата стълба Монтесори пред детето, ще ви е нужна постелка. Нека детето пренесе едно по едно всички части от комплекта на постелката като започнете с най-тежката. Паралелепипедите следва да са поставени върху постелката на случаен принцип, за предпочитане най-широкият да бъде до най-тънкия, за да контрастират.

Изберете най-широката фигурка и я хванете с две ръце. Повдигнете я внимателно и я поставете в долния ляв ъгъл на постелката. Дръжте дългия ръб на паралелепипеда подравнен с левия ръб на постелката.

След това подредете следващата по големина фигурка и така докато изградите стълбището.

Отделете време, за да разгледате изграденото стълбище с детето.

Поставете ръцете си в двата края на най-широката фигура и ги плъзнете бавно назад по стълбището, докато стигнете до най-тясната фигурка. Проверете подравняването на краищата.

След като сте направили всичко това пред детето, покането го да направи същото и да ви сподели наблюденията си. С това упражнение детето се учи да прави разлика между големината на различните паралелепипеди, тренира подравняването, научава думата на фигурката и упражнява фината моторика на ръцете, която е изключително важна за детското развитие.

Щом е установило разликата в големината на еднаквите форми, нека развали кафявата стълба и я подреди наново само. Първо – от най-широката към по-тясната част, а после – обратното.

След като сте упражнили всичко това време е фигурките да се приберат. Нека детето започне да ги събира от най-широката към най-тясната. Така ще запомни формата им и ще осмисли подредбата.

Може да поръчате кафявата стълба на Монтесори лесно и бързо от нашия онлайн магазин.

Занимания с кафявата стълба Монтесори – комплект карти

Като допълнение към заниманията с кафявата стълба Монтесори има комплект карти.

Комплектът от 10 карти с нарисувани кафявите фигурки от стълбата помага за упражняване на фината моторика на децата, пространственото им мислене, тренира се концентрацията и зрителната им памет.

След като е усвоило и разбрало задачата с кафявата стълба, детето се поканва да разгледа картите. След това трябва да намери и постави всеки куб от кафявата стълба върху съответната му по големина карта.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се