Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Изисквания към образователните играчки

Изисквания към образователните играчки

Детските играчки подлежат на много стриктни регулации на европейско и местно ниво. Изискванията за качеството им са формулирани и се следят стриктно от различни институции. Какви са изискванията към образователните играчки? Как да изберете безопасни образователни играчки? За какво да внимавате?


Изисквания към образователните играчки

    1. Адекватни механични и физични свойства

Важно за играчките да бъдат устойчиви на удари. Техните ръбове и издутини, включително и подвижни елементи трябва да са обезопасени така, че да не представляват опасност за детето.

  1. Да не са лесно запалими

Едно от изискванията е при направата на играчките да бъде избран материал, който не е лесно запалим.

  1. Безопасни химични свойства

В своя състав играчките не трябва да съдържат вещества, които биха предизвикали дразнение при досег с детската кожа или други чувствителни зони като очите.

Наличието на елементи като арсен, олово, селен, хром или живак следва да бъде обозначено на опаковката на играчката. Количеството на веществото не трябва да надвишава допустимите стойности в микрограмове.

  1. Регулация на електрическите свойства

Играчките, които се свързват с ток, трябва да бъдат много добре обезопасени и отлично изолирани. Напрежението, което захранва конкретната играчка, не трябва да надвишава 24 волта.

  1. Лесна подръжка и дезинфекция

Изключително важно е дизайнът на играчките, техният материал, да може да се почиства лесно и да не се създават предпоставки за натрупване на замърсявания.

  1. Съвети при избора на безопасни образователни играчки

Както вече видяхме, има редица изисквания към играчките, които се следят от различни организации. Как обаче да откриете качествени и безопасни образователни играчки? На кого да се доверите? В следващите редове ще ви споделим полезни съвети.

  1. Пазарувайте само от сериозни търговци

Когато пазарувате от сериозни и доказани търговци, имате сигурност, че всички изисквания за безопасност са спазени.

  1. Винаги четете етикета

На етикета на всяка играчка е упоменато какви процеси на проверка е минала, за кого е подходяща, какво включва и така нататък. Следете за тези неща, защото са важни.

  1. Спазвайте възрастта, за която е подходяща играчката

Дори да смятате, че вашето дете, което е на 2, може да играе с играчки за 3-годишни, не рискувайте. Някои играчки съдържат елементи, които лесно могат да се погълнат от по-малко дете, и така да застрашат живота му. Не рискувайте. Винаги спазвайте предписанията.

Освен това всяка играчка е подходяща за определена възраст, защото с нея се развиват или доизграждат определени умения. Ако детето е по-малко или по-голямо, играчката няма да му е интересна. Така само ще загубите мотивацията му, вместо да я насочите в правилна посока.

  1. Не пазарувайте детски играчки втора употреба

Като купувате играчки втора употреба, нямате гаранция как са били използвани и дали тяхната безопасност не е била нарушена. Препоръчваме ви да избирате само нови играчки, защото така ще имате сигурност за тяхното качество и безопасност.

Ако спазвате нашите съвети, със сигурност ще изберете безопасни играчки, с които вашето дете не само няма да се нарани, но и ще има дълги часове на забавления и игри.

За интересни предложения, свързани с образователни играчки, разгледайте нашия онлайн магазин.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се