Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

3 Монтесори занимания за 2-годишни деца

3 Монтесори занимания за 2-годишни деца

Открийте забавлението от практикуване на метода Монтесори у дома с помощта на тези 3 арт занимания за вашето 2-годишно дете. С тях се развиват много различни умения наведнъж: езикови, фина моторика, практически познания за живота, обща моторика и концентрация.

1. Занимания по изрязване с ножица

Необходими материали за това Монтесори занимание:

  • ножица;
  • малка купичка;
  • тънка хартия – ако искате, използвайте готови листи с цветни квадратчета, които са лесни за изрязване по контур. Това е също един прекрасен начин да научите цветовете. Ако не разполагате с такива, върху цветен картон начертайте достатъчно на брой еднакви квадратчета, които детето да изрязва.

Целта на това занимание е детето да изрязва квадратчетата над купичката. Когато е приключило, трябва да изхвърли ненужните хартии в боклука.

На какво учи това занимание? На фина работа, подреденост, следване на инструкции и отговорност към работното място, което се почиства винаги след работа. Така създаваме навици.

2. Рисуване с водни бои

  • С това занимание се развиват творческите умения на детето. Работи се и върху фината моторика.
  • Какво ви е нужно?
  • водни бои; 
  • четка за рисуване; 
  • чашка за вода; 
  • блокче за рисуване.

Докато вашето дете рисува, то учи нови думички, свързани с това, което прави. С това занимание го приучавате да показва когато водата в чашката е за смяна, да разпознава цветовете, да оцелва точно отделните цветове с помощта на четката, защото това умение е свързано с развиването на фината моторика.

3. Отпечатък от листа

Необходими материали за изпълнение на тази Монтесори задача: 

  • листа;
  • пастели;
  • хартия.
Това занимание е интересно за децата. С него те вземат отпечатък от изсъхнали листа, които трябва предварително да сме изсушили, на принципа на хербария (между страниците на книга). Kогато са готови, детето ги очертава. Тази игра учи детето да пресъздава форми с помощта на пастелите. Вашето дете се учи как да държи правилно приспособлението с цел да извлече нужната полза и да свърши задачата си.

Всяка задача се дава, за да се научи детето на самостоятелност. Това не означава, че ще се справи идеално и няма да оцапа навсякъде. Но е важно да оценяваме усилията, които полага и да го поощряваме за тях.

Други занимания, свързани с развиване на качества и умения

Други подходящи занимания, свързани с развиване на фината моторика, са игрите с играчки от дърво. Освен че са безвредни, издръжливи и образователни, дървените играчки развиват детските качества по-бързо и им помагат да задържат вниманието си дълго време над нещо.

Подходящи играчки от дърво по метода Монтесори за деца на 2 години са играчки за нанизване с геометрични фигури, лабиринт с мъниста на колела, дървени пъзели с животни и други подобни. За още актуални предложения, посетете онлайн магазина на Smart Baby, където ще намерите интересни образователни дървени играчки за вашето дете.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се