Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Как да помогнем на детето да усвои умножението?

Как да помогнем на детето да усвои умножението?

За възрастните смятането, таблицата за умножение – всичко това е лесно и ясно. Но за едно дете математиката може да бъде трудна и неразбираема. Това може да доведе до нежелание за учене и други негативи. Въпреки, че усвояването на умножение и деление е предизвикателство за децата, факт е, че колкото по-рано се научат да го правят, толкова по-лесно ще им бъде да усвояват други по-сложни умения. Как обаче да им помогнем да разберат умножението по достъпен начин?


Съвети за по-лесно научаване на умножението

След като е усвоило добре събирането и изваждането, време е да научи умножение и деление. За да разберат дадено правило, децата търсят някаква закономерност, към която да се придържат. В този ред на мисли написването на колонки с умножението на цифрите няма да им помогне да разберат смисъла и да го прилагат. Напротив – ще ги обърка и дори може да ги откаже. Затова е важно да подходим иновативно. Ето какво може да направите.


1. Използвайте таблица за умножение и обяснете принципа ѝ

На първо място трябва да си подготвите таблицата за умножение. Най-добре използвайте тази на Питагор, защото с нея детето ще научи принципа на умножение, а не просто някакви цифри наизуст. Ако не можете да откриете таблица на Питагор, запознайте детето с комплекта дъски за умножение на Монтесори, който е на същия принцип. С помощта на 2-те големи дървени дъски и 3-те по-малки, плюс кутийката с цифри от 1 до 100, лесно ще обясните на детето си принципа на умножение.


2. Давайте прости примери за лесно проследяване на правилата

При обясненията използвайте прост пример като 2 по 3, което е същото като 2 + 2 + 2, т.е. 3 пъти по 2. Уточнете, че умножението е по-бърз и лесен начин за събиране. Също така обърнете внимание на комутативното свойство – при промяна местата на множителите, резултатът не се променя. Тоест, 2 по 5 е същото като 5 по 2 и винаги е равно на 10.

След като направите няколко такива примера с различни цифри, преминете към самата таблица (дъската от комплекта на Монтесори). Обърнете внимание, че числата в лявата колона се умножават с числата от най-горния ред. Правилният отговор се намира там, където се пресичат колоните. Намирането на отговора е много лесно – проследява се с ръка по реда и колоната и се вижда къде се пресичат.  Изтренирайте няколко пъти упражнението, за да видите дали детето го е разбрало. След това му дайте няколко примера за самостоятелна работа и след това ги проверете заедно.


3. За по-лесно разбиране на таблицата въведете правила

Важно е да въведете няколко основни закономерности, които ще са в полза на детето. Например: 

  1. Когато умножаваме по 1, числото не се променя. (например: 1 по 5 е 5, 1 по 8 е 8 и т.н.)

  2. Когато умножаваме с 5, резултатът винаги завършва на 0 или на 5. Когато числото е четно, резултатът завършва на нула. Ако е  нечетно – на 5. (примерно 5 по 5 е 25, 5 по 2 е 10)

  3. Когато умножаваме с 10, преписваме числото и му добавяме една нула. Всеки резултат в таблицата с 10 завършва с нула.

Важно е да обърнете внимание на тези детайли още при разглеждането на таблицата, за да може детето да осъзнае съответните връзки между цифрите.

Не забравяйте да го поощрите, когато е успяло, и да го окуражите да се отказва, ако е сбъркало, обяснявайки му спокойно къде е грешката.

След като сме усвоили таблицата за умножение, идва ред на делението.  В помощ при усвояване на делението идва комплектът дъски за деление на Монтесори, където принципът на работа е същият като при умножението. С помощта на дървените дъски детето лесно свиква какво да прави.


4. Каква е ползата от комплекта дъски за умножение и деление Монтесори?

Децата имат силно развита визуална памет. Когато таблицата за умножение е представена пред тях нагледно, осмислят я и я разберат, правят различни връзки. По този начин лесно запомнят и прилагат принципите на умножение, без да се налага да ги зубрят наизуст.

Трябва да сме търпеливи. Никой не е научил таблицата за умножение и деление за един ден. Важно е да се случва стъпка по стъпка, с упражнения, затвърдяване и припомняне. А като ваш верен помощник дъските Монтесори ще направят ученето лесно и приятно. Доверете се на опита и поръчайте бързо и лесно от Smartbaby.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се