Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Детска дървена кухня и как помага за детското развитие

Детска дървена кухня и как помага за детското развитие

Всяко дете иска да прилича на мама. Защото тя е съвършена. Може да прави толкова много неща: ходи на работа, пазарува, готви, чисти, простира и винаги се усмихва. А когато се грижи за децата – направо сияе. Често ще видим детето да имитира дейностите на мама или татко. Това е нормален процес и е част от детското развитие. Сред най-любимите детски игри и занимания са тези в кухнята и това не е случайно. Игрите с детска дървена кухня помагат за детското развитие по различни начини. Как става това?

Дървена детска кухня – ползи от нея за щастливо детство


Развива въображението

Ролевите детски игри в кухнята са вълнуващи и забавни. Те развиват детското въображение. При игрите с детска дървена кухня детето има възможност да измисли свои собствени въображаеми рецепти и да изследва различни съставки. Също така може да експериментира с различните прибори и уреди, да създават въображаеми сценарии или да имитират действията на възрастните. Всичко това му помага да опознава по-добре света около себе си и да открива своето място в него.


Език и комуникация

При игрите с дървена детска кухня детето се учи да се изразява творчески, включвайки се в разказването на различни истории. Децата вокално възприемат ролята, която играят, което спомага езиковото им развитие и уменията за успешна комуникация. Кухненската роля разширява речника на детето като научава имената на нови предмети и храни, като същевременно използва и нови глаголи като „готвя“ и „бъркам“, „мия“, „режа“ и противоположности като „горещо“ и „студено“, „солено“ и  „сладко“.


Социални умения и работа в екип

При заниманията с дървена детска кухня малките биват насърчени да участват в игра с други деца, което засилва социалното им развитие. Създават се дискусии около това кой каква роля ще играе, какво ще се готви и как. Това вдъхновява децата да работят като екип и да си сътрудничат, за да могат да свършат работата по-бързо, насърчавайки ги да споделят, да се редуват и да слушат мнението и идеите на другите за това какво да приготвят.


Планиране и организация

Децата се радват на процеса на организиране. Заниманията в детската кухня се превръщат в приятни забавления, с които се учат да подреждат чиниите и приборите, да планират какво ще приготвят, за колко души ще бъде и т.н.


Жизнени умения

Когато децата участват в ролеви игри в детската дървена кухня, те действат като в реални житейски  ситуации, с които са запознати. Това ги учи на основните концепции за готвене и почистване, което обогатява разбирането им за света и развива техните житейски умения. Независимо дали се преструват че нареждат масата, мият чиниите, или пекат торта, всичко това засилва съпричастността им към другите, защото им дава представа какво би било да готвят в кухнята или да работят като готвач.


Независимост и самоувереност

Осигурявайки на децата собствена кухня за игра, Вие им осигурявате независимост, което повишава самочувствието им. Те напълно приемат ролята на работа в кухня и стават отговорни за поддържането ѝ чиста, организират вещите и се грижат за различните предмети. Когато децата поемат роли в кухнята в реалния живот и играят превъзходни роли като главните готвачи, те също започват да развиват страхотни лидерски качества.


Решаване на проблеми

Игрите в детската дървена кухня повишават познавателните способности на детето и уменията за решаване на проблеми. Ако възникнат проблеми, като например изчезнала вилица, това принуждава децата да потърсят решение. Независимо дали ще заместят липсващата вилица с друга, или ще я открият, това ги учи да вземат решения в определен момент.


Математическа грамотност

Заниманията в детската дървена кухня подобряват уменията за смятане. Децата могат да преброят от колко чинии имат нужда, да претеглят съставки или да преброят колко минути храната трябва да бъде във фурната, което повишава математическата им грамотност по време на игрите.


Визуално разпознаване

С помощта на дървени детски кухни децата опознават нови предмети и храни. Също така се учат да категоризират различни прибори и предмети. Това им дава по-голяма свобода на изразяване и лесно визуално разпознаване.


Избор на здравословна храна

Ако в детската дървена кухня популяризирате здравословни храни като плодове, зеленчуци, яйца, това ще повлияе на избора на вашето дете. То от малко ще се научи, че тези храни са полезни, ще ги търси и предпочита пред нездравословните заместители. Така ще изгради от ранна възраст полезни хранителни навици за по-добър и здравословен живот.


Фини моторни умения

Игрите в детската дървена кухня също спомагат за развитието на фините двигателни умения на детето, тъй като той прибира аксесоари в кухнята си и използва различни инструменти в ситуации на игра.


Ако все още не сте купили дървена детска кухня за вашето дете, разгледайте нашето предложение за модерна и напълно оборудване детска кухня, където всяка детска мечта се превръща в реалност!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се