Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Идеи за активности с цветни плочки на Монтесори

Идеи за активности с цветни плочки на Монтесори

Забавни, пъстри и интересни цветните плочки на Монтесори са образователни играчки, които помагат на детето да научи цветовете, да ги разграничава, да опознава отделните нюанси.

Предлагаме Ви няколко активности с плочките, които да направите заедно с детето.

Необходими материали и уточнения:

За всяка активност използваме различна кутия с цветни плочки. Кутия 1 (малък комплект) има 6 дървени плочици, които са оцветени в трите основни цвята – жълто, червено и синьо. Целта е детето първо да се запознае с тях, да ги открива, а след това да се въведат останалите. Кутия 2 (среден комплект) е с 22 дървени плочици в 11 различни цвята, като всеки цвят има по 2 плочки.

Кутия 3 (голям комплект плочки образователни играчки Монтесори) съдържа 63 дървени плочки с различен цвят, разделени на 9 групи. Всяка от тях има 7 различни нюанса от даден цвят.

Активности с Кутия 1


Извадете от Кутия 1 червените, жълтите и сините плочки, заедно с техните цветни чифтове. Поставете ги на различно разстояние, без да са едно до друго. Изберете един от цветовете, покажете го на детето и му кажете, че търсите „същия цвят“ и искате да ви помогне. При избора поставяйте плочките, които детето ви даде до тази, която първоначално сте избрали. Ако не е на прав път, повторете въпроса, когато плочките са една до друга. Попитайте го: „тези два цвята приличат ли си?“. Играта завършва, когато всички плочки са разпознати по двойки.

Заниманието е подходящо за деца на възраст над 2 години и половина.

След като се е справило с Кутия 1, може да преминете към Кутия номер 2.



Активности с Кутия 2

Тук има 11 двойки цветни плочици, като от всеки цвят има по две с един и същи цвят. Цветовете съответно са: червено, жълто, синьо, лилаво, зелено, оранжево, кафяво, сиво и розово, както и черно и бяло. Детето ще повтори дейността на първата кутия, но тъй като броят на цветовете е по-голям, активността ще бъде по-трудна.

Допълнението, което правим, е упражнение за памет. Как става това? Съвпадащите цветове се изолират на малко разстояние от детето. Целта отново е да съпоставя, докато открие точното съвпадение с помощта на идентификация на цветовете.

Упражнението е подходящо за деца на възраст 3 години.







Занимания с Кутия 3

В Кутия 3 има 9 отделни отделения със същите цветни плочици и нюанси, с изключение на черно-белите. Всяко отделение се предлага с цветните таблетки в гама от цветови нюанси.

Преди да започнете заниманието, трябва да научите детето, че има „тъмно, по-тъмно и светло“ като отделни нюанси. След като сте уточнили това, изберете цвят (за предпочитане основен - жълто, червено или синьо) и поставете цветните плочици или в кошница, или върху поднос. Една по една ги поредете в ред, от най-тъмните до най-светлите. Пряката цел е идентификация на цветовете и визуално разграничаване на отделните цветови нюанси. 

Заниманията са подходящи за деца на възраст над 3 години и половина.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се