Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

4 Начина да разсеем и развеселим болното дете у дома

4 Начина да разсеем и развеселим болното дете у дома

Едва ли има нещо по-сигурно и силно, което да разклати устоите в семейния дом, от поредната болест, връхлетяла детето вкъщи. Мнозина родители са наясно какво е да сте в постоянна битка с поредната хрема, настинка или респираторен вирус. Отчайващият затворен кръг „два дена на градина и една седмица болен у дома“ може да разклати и най-здравата психика на една майка.

Освен че за пореден път трябва да отсъства от работа, пред нея стои и предизвикателството не просто да лекува болната си рожба, но и да направи престоя му дома с всичките кихания, кашлици и неприятни терапевтични процедури, с една идея по-поносим, а по възможност и забавен. Защото всеки педиатър ще се съгласи, че за успешното лечение е нужна и правилна нагласа.

В днешния материал ви предлагаме четири страхотни и ефективни метода да изтръгнете усмивка от болното си дете вкъщи, а и да направите лечението му по-приятно и ефективно.

Бягство от болестта към вълшебния свят на книгите

Детската книга е способна да ви пренесе от скучното и сиво ежедневие в една напълно нова, различна и прекрасна обстановка. Четенето на забавни, интересни и увлекателни истории бързо ще разсее вашия подсмърчащ малчуган у дома. Започнете с наличните книжки вкъщи, а ако не са ви достатъчни, обмислете варианта да се запишете в градската детска библиотека или поръчайте нови заглавия през интернет, за да не разкарвате болния по книжарниците.

Подходящи игри за настиналото дете вкъщи

Това, че детето ви е болно, не означава, че трябва да го лишавате от игри и забавления. Напротив – позитивното настроение и отвличането на вниманието от симптомите е чудесен вариант да развеселите малчугана вкъщи. Разбира се, добре е да се придържате към по-тихи и не толкова изморителни игри. Подходящи варианти са занимания с всякакви образователни дървени детски играчки –сортери, кубчета и други – както и различни конструктори, любимото състезание с колички или ролеви игри с кукли и плюшени играчки.

Креативни и дейности и занимания

В случай че отскоро сте започнали домашни упражнения за изучаване на азбуката, писането и броенето от 1 до 10, съветваме ви да не затормозявате детето, докато е болно. Разбира се, ако то само изяви желание, можете да използвате част от свободното време от детската градина и вашата работа за малко образование. Истината обаче е, че има и много други интересни креативни дейности, с които да се позабавлявате спокойно, без да напрягате мускулатурата и респираторните органи: сглобяване на пъзели, всякакви комплекти за творчество, оцветяване и рисуване, изрязване и лепене на фигурки от хартия.

Телевизия – да или не?

Монтесори последователите са по-скоро негативно настроени спрямо гледането на телевизия от малки деца. Те се обосновават с факта, че до 3 годишна възраст екраните могат само да навредят на малчугана, а в периода 3-6 години мозъкът му е настроен на ниво запознанство със света и е изключително жаден и любопитен да разбере и опознае всичко наоколо. Телевизията може само да потисне тази жажда. От друга страна, съвременните Монтесори практики не заклеймяват изцяло телевизора. Ограниченията, забраните и крайностите не са част от принципите на този образователен метод. В него по-скоро се търси баланса и златната среда. По отношение на телевизията те се изразяват в налично, но намалено време пред екрана. Докато детето е болно, няма нищо лошо в това да поседи малко пред телевизора. Уверете се обаче, че то е не повече от половин час на ден и че включва образователни програми и предавания, а не агресивни и твърде динамични продукции.

И за финал, скъпи родители, ще ви пожелаем кураж и търпение в битката срещу поредния вирус или настинка. Бъдете неотлъчно с детето си през този труден за него период и го преодолейте с усмивка и нежна грижа.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се