Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

4 дейности за детско развитие, които да правите с вашето бебе

4 дейности за детско развитие, които да правите с вашето бебе

Пристигането на бебето у дома е свързано с много щастие, но и с притеснение дали ще успеем да му осигурим всичко необходимо за неговото развитие. Добрата новина е, че още в първите месеци може да помогнете на своето бебче да расте здраво и щастливо с няколко ежедневни дейности. Те подпомагат детското развитие и са добра основа за следващите етапи от израстването.

Занимания с бебешки играчки

Когато си играете с бебето си, играчките, които използвате, подпомагат неговото развитие.

Някои от най-добрите бебешки детски играчки са в стил Монтесори, които приемат по-научен подход и помагат на вашето бебе да създава съществени мозъчни връзки. Дори привидно некомплексните играчки като топка могат да помогнат чрез лесен захват, високо-контрастен, черно-бял дизайн, спомагащ за създаването на по-силна мозъчно-очна връзка чрез проста игра. 

Играчката за търкаляне  и със звуци помагат на вашето бебе да се научи да се преобръща. Учат го как звуците се променят с движение. Освен това от ранна възраст се израждат навици за сетивно докосване на различни повърхности.

Свързаните дървени дискове помагат на вашето бебе да се научи да координира движението за прехвърляне на предмети от едната ръка в другата. Умение, което ще помогне за изграждането на по-сложни умения като оцветяване с пастели след време. 

Поставянето на играчки около бебето може да му помогне да се научи да се движи и да изследва средата си. 

Четете приказки на бебето

Може да започнете четенето на книги още преди раждането. Така бебето ще разпознае гласа ви веднага след раждането. Редица проучвания сочат, че ранното четене подобрява скоростта на обработка на мозъка, като учи бебето на речник и позволява на децата да разпознават думи, помагайки им да започнат да мислят напред към следващата дума. 

Бебетата се възползват от четенето на глас чрез повторение, качеството и количеството думи и ангажираността с историята, помагайки им да свържат думите със значението. Можете да симулирате акта на четене дори когато няма книга, като говорите за квартала, докато се разхождате, или говорите за двора и градината, посочвайки растения и животни.

По време на историята опитайте различни гласове за различни герои, за да помогнете на бебето си да се разграничи между тях.

Пеенето на песни изпълнява подобно действие. Четенето на вашето бебе помага за развитието на въображението и разбирането на концепцията за разказване на истории, както и други важни учебни инструменти, като например букви и цифри. 

Мозъкът се развива бързо през това време, като невроните правят бързи връзки и създават невронни пътища, допринасяйки за здравословно когнитивно развитие. Тъй като вашето бебе започва да изследва предмети и иска да докосне всичко, книгите с интересни или разнообразни тактилни повърхности могат да осигурят допълнителна стимулация и интерес. Доказано е, че ранните читатели се справя по-добре в училище, учат по-бързо, и се сближават с родителите по-добре.

Не пропускайте физическите дейности

Ранното изграждане на навик за движение помага на вашето бебе да установи рамка за здравословен живот по-късно в живота. Така се намаляват шансовете от затлъстяване и други здравословни проблеми. Отделянето на време за приятна физическа активност създава приятни емоции у бебетата, които дълго помнят, споделят педиатрите. 

Кърмачетата могат да бъдат насърчавани да бъдат активни, като са поставени в среда, където могат да се движат и изследват колкото е възможно повече.

Физическата активност подобрява когнитивната функция като памет и пространствени връзки. Намерете начин да включвате ежедневни физически активности в бебешката рутината. Така със сигурност вашето бебе ще расте здраво и много щастливо.

Социални дейности

Докато вашето бебе расте, неговото социално и емоционално развитие също ще търпи промени. Срещите с хора извън семейството помагат на детето да общува. 

Бебетата научават много от своите лични помощници и повечето родители започват да виждат двупосочно взаимодействие. Такива са издаването на звуци, усмивки, кокорене и много други. Този тип отговаряне като че ли да води разговор помага на детето ви да научи важни вокални подсказки.

Ако търсите интересна бебешка играчка за вашето мъниче, разгледайте в нашия уебсайт. Ще откриете всичко нужно за всяка възраст.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се