Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Вдъхновението Мария Монтесори – живот и творчество

Вдъхновението Мария Монтесори – живот и творчество

На 31 август честваме 150 години от рождението на забележителната и вдъхновяваща Мария Монтесори – италианска лекарка и педагожка със световен принос в областта на образованието и възпитанието. За да ѝ отдадем почит, ще споделим с вас интересни и малко известни факти от живота ѝ.

    1. Коя е Мария Монтесори? - една жена с велики идеи

Когато Мария Монтесори се ражда в края на август в далечната 1870 година, Италия тъкмо се е превърнала в обединена държава. Тогава момичетата не са получавали обществено образование. Семейството и Католическата църква са били тези, които определят какво и как ще учат. 

7 години по-късно обаче жените вече имат право на обществено образование.

С оглед на приноса на Монтесори можем да съдим, че тя определено е жена, родена в подходящото време, за да изпъкне с качества и да промени живота към по-добро. Успява да прегърне нормите на променящото се италианско общество, за да стане изключителен педагог, чиито съвети и до днес помагат на учители, възпитатели и родители в цял свят.

Макар д-р Монтесори да е известна като иновативен преподавател, тя е и първата жена лекар в Италия. Откъде обаче тръгват интересите ѝ към образованието?

По време на стажа си в различни психиатрични институции е била свидетел на тежките съдби на деца с увреждания и забавено развитие. Тяхната болка подхранва страстта на Монтесори да разработи ефективен начин на обучение и подпомагане на онеправданите. Вдъхновена, тя разработва образователни материали и методи и отваря първата детска къща в Римо. 

Подходът Монтесори е ориентиран към детското желание. Ако децата имат подходяща среда, нужните материали и са наблюдавани от любящ учител, те развиват своя пълен потенциал, превръщайки се в независими и самоуверени личности с шанс за по-добър живот и светло бъдеще. Как се измерва успехът? Много просто - когато учителят каже, че децата му работят така, сякаш него го няма, безспорно си е свършил работата отлично.

    1. Малко известни факти за живота на Монтесори

  • Мария се ражда в семейство на добре образовани родители. Макар песимизма на баща ѝ относно бъдещата ѝ кариера, с подкрепата на майка си Мария се подготвя за светло бъдеще.

  • Монтесори е сред първите жени в Италия, които имат право да посещават държавно училище. През 1873 г. тя и семейството ѝ се преселват във Флоренция, а през 1875 г. - в Рим поради работата на бащата – военен офицер. През 1883 г., на 13 години Мария постъпва в технически институт за момчета, за да учи за инженер. Завършва през 1890 г.  на 20 години със сертификат по физика и математика, но вместо това е решила да учи медицина.

  • Има данни, че Мария Монтесори е получила разрешение от папата да посещава медицинско училище.

  • Монтесори печели много стипендии и награди в медицинско училище. Тя е първата жена лекар в Италия.

  • През 1898 г. заедно с Джузепе Монтесано са назначени за директори на Ортофренската школа в Рим. През 1904 г. Монтесори заема позиция като преподавател в Педагогическото училище на Римския университет, където остава до 1907 г.

  • През 1907 г. получава възможността да учи здрави деца, като се грижи за 60 бедни деца от улиците на Сан Лоренцо. С тези 60 деца тя отваря Дома на децата (на италиански - Casa dei Bambini) и използва метода от училището за деца с увреждания.

  • През 1908 г. тя открива Детската къща в Милано. Нейният метод на обучение включва деца на различни възрасти като им се дава свобода и избор.

  • Интересното е, че нейните знания за децата са най-вече от времето, което е прекарала във внимателно наблюдение на децата с увреждания. Тогава осъзнава, че децата учат повече, като виждат, пипат, дегустират, изследват и миришат, а не просто слушат.

  • Монтесори разбира, че децата от всички възрасти се развиват по-добре, когато им се предостави възможност да изпитат знания и умения в реалния живот, които са подходящи за техния етап от развитие и възраст. Освен това смята, че като работят самостоятелно, децата могат да се самомотивират, да достигнат нови нива на разбиране и по-високи нива на самостоятелност.

  • Монтесори учи всяко дете да бъде отговорно, активно и да се стреми към учене през целия живот. 

  • В училищата, където преподава, няма сравнения с други деца или степени и всеки напредва със собствено темпо чрез учебната програма.

  • Монтесори развива своя метод на преподаване чрез грешки и изпитания, като се базира на наблюдение над действията на децата.

  • Тя документира своите методи и открития в няколко книги, описващи най-добрата учебна среда. Книгите ѝ са преведени на над 20 различни езика, а в много страни са създадени училища за обучение на учители, практикуващи този метод. Днес има повече от 23 000 училища Монтесори в 115 страни по света.

  • Монтесори е номинирана за Нобелова награда за мир цели 3 пъти. Получава френския Орден на Почетния легион в знак на признание за забележителните ѝ творби в областта на образованието.

По повод празника в сайта на Smart Baby в рамките на деня ще имате възможност да закупите с 30% отстъпка всички Монтесори материали. 

Вдъхнете увереност и зарадвайте децата с интересни образователни Монтесори материали. 

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се